Android 13: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Android 13: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Η Google έκανε το πρώτο της δημόσιο βήμα προς το Android 13, θήκες κινητών. Αυτό ενεργοποιεί έναν κύκλο ενημέρωσης για το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας που γενικά οδηγεί σε φθινοπωρινή κυκλοφορία για την επόμενη έκδοση του Android. Και το Android 13 είναι σε καλό δρόμο για να κάνει αυτό το ταξίδι.

Συγκεκριμένα, η πρώτη προεπισκόπηση προγραμματιστή για το Android 13 είναι πλέον διαθέσιμη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πρώτη προεπισκόπηση προγραμματιστή Android 12 προσγειώθηκε περίπου αυτή την εποχή πέρυσι.

Ακόμη και με αυτήν τη νέα έκδοση, οι πληροφορίες για το Android 13 είναι αρκετά αραιές, τουλάχιστον όσον αφορά τις λειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι χρήστες. Ωστόσο, έχουμε μερικά ψήγματα από αυτά που μπορούσαμε να δούμε φέτος – πράγματα όπως ένας νέος σαρωτής κωδικών QR και παρόμοια κάνουν την επόμενη έκδοση Android σίγουρα να ακούγεται πιο επαναληπτική.

Εικασίες για την ημερομηνία κυκλοφορίας του Android 13

Η κυκλοφορία του Android 13 Developer Preview 1 φέρνει ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα ενημερώσεων και εκδόσεων της Google. Αν θυμάστε το πρόγραμμα κυκλοφορίας του Android 12, αυτό θα σας φανεί πολύ οικείο.

Ακόμη και πριν δούμε αυτό το χρονοδιάγραμμα, σκεφτήκαμε ότι η τελική κυκλοφορία του Android 13 θα γινόταν το φθινόπωρο, γύρω από την κυκλοφορία του Pixel 7. Αλλά η Google πιθανότατα θα αναφέρει λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας στο ετήσιο συνέδριο Google I/O, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οδικός χάρτης Android 13 της Google φαίνεται να συνδέει την πρώτη έκδοση beta του λογισμικού για τον Απρίλιο. Αυτό μπορεί να είναι λίγο μπροστά από το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, αν και θα περιμέναμε ακόμα μια μεγάλη έκθεση Android 13 στο Google I/O.

Λειτουργίες Android 13

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πάρα πολλά για το σύνολο δυνατοτήτων του Android 13 — μερικές μόνο προσθήκες περιλαμβάνονται στην προεπισκόπηση προγραμματιστή 1 του Android 13.

Photo Picker: Προστέθηκε στην πρώτη προεπισκόπηση προγραμματιστή για το Android 13, το νέο Photo Picker υιοθετεί μια δυνατότητα που είναι ήδη διαθέσιμη στο iOS 15. Θα μπορείτε να επιλέξετε εάν θα κοινοποιείτε συγκεκριμένες φωτογραφίες με μια εφαρμογή αντί για ολόκληρη τη συλλογή σας. Η λειτουργία προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο απορρήτου, επιτρέποντας μόνο στις εφαρμογές να βλέπουν τα συγκεκριμένα δεδομένα που θέλετε να μοιραστείτε μαζί τους.

Άδεια συσκευής Nearby Wi-Fi: Μια άλλη προσθήκη στην προεπισκόπηση προγραμματιστή Android 13, η άδεια Nearby Device περιλαμβάνει πλέον ένα στοιχείο Wi-Fi. Συγκεκριμένα, μια άδεια NEARBY_WIFI_DEVICES επιτρέπει στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στις γνώσεις του τηλεφώνου σας σχετικά με τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, περιορίζοντας δυνητικά αυτό που μοιράζεστε με εξωτερικές εφαρμογές.

Θεματικά εικονίδια τρίτων: Όπως ίσως θυμάστε, το Android 12 επέτρεπε στα εικονίδια να σκιάζονται σύμφωνα με την ταπετσαρία, ακόμα κι αν η λειτουργία περιοριζόταν στις εφαρμογές της Google. Με βάση την προεπισκόπηση προγραμματιστή, το Android 13 επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα σε εφαρμογές τρίτων.

Υποστήριξη διπλής eSIM: Σύμφωνα με μια αναφορά, η Google μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο να επιτραπεί σε πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συνδεθούν σε μία μεμονωμένη eSIM στο Android 13. Αυτή η υποστήριξη διπλής eSIM στο Android 13 θα εξαλείψει την ανάγκη για φυσική κάρτα SIM. αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τους μεταφορείς και τους κατασκευαστές τηλεφώνων.

Νέος σαρωτής κώδικα QR: Στιγμιότυπα οθόνης που ελήφθησαν από το Android Police εμφανίζουν δύο νέες επιλογές σάρωσης κωδικών QR. Το πρώτο σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στον σαρωτή του τηλεφώνου σας από την οθόνη κλειδώματος, που σημαίνει ότι μπορείτε να σαρώσετε τα μενού εστιατορίων χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας. Αυτό θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο.

Μεταβίβαση αναπαραγωγής πολυμέσων: Το Android μπορεί να αποκτήσει τη δική του δυνατότητα παράδοσης πολυμέσων για να ανταγωνιστεί το iPhone και το HomePods. Εάν δεν γνωρίζετε, μπορείτε να παραδώσετε πολυμέσα σε ένα HomePod mini αγγίζοντας το iPhone σας σε αυτό. Εάν η πηγή του Android Police (ανοίγει σε νέα καρτέλα) είναι σωστή, το Android 13 θα μπορούσε να δει το “Media TTT” ή το Media Tap-to-Transfer. Αυτό θα σας επιτρέψει να αγγίξετε το τηλέφωνό σας σε κάποια συσκευή, όπως ένα ηχείο Nest, για να μεταφέρετε την αναπαραγωγή πολυμέσων σε αυτήν. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό παραμένει ασαφές αυτή τη στιγμή.

Επανασχεδιασμένο εργαλείο επιλογής εξόδου πολυμέσων: Η Google δεν θα σταματήσει με ένα εργαλείο επιλογής φωτογραφιών, κάνοντας αλλαγές σε οποιοδήποτε εργαλείο επιλογής εξόδου πολυμέσων. Εδώ επιλέγετε ποιο ηχείο αναπαράγει τα πολυμέσα σας, είτε είναι τα μεγάφωνα του τηλεφώνου σας, τα ακουστικά Bluetooth σας κ.λπ. Τα στιγμιότυπα οθόνης που λαμβάνονται από δείχνουν ότι η γραμμή έντασης μοιάζει να έχει μια στρογγυλεμένη, πλήρους μεγέθους επιλογή για να ταιριάζει με τη νέα κύρια γραμμή έντασης στο Android 12.

Ρυθμιζόμενος φακός: Μια νέα αναφορά από την Esper  εντόπισε εντολές στην έκδοση beta του προγραμματιστή που υποδηλώνουν ότι η Google θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα του φακού σας, αντί να τον ενεργοποιείτε ή να τον απενεργοποιείτε απλώς. Αυτή η δυνατότητα είναι παρούσα σε iOS και ορισμένες επωνυμίες Android εδώ και αρκετό καιρό, επομένως θα είναι χρήσιμο να έχετε αυτή τη δυνατότητα ενσωματωμένη από προεπιλογή.

Αρχειοθέτηση εφαρμογών: Μπορεί να μην αφορά συγκεκριμένα το Android 13, αλλά η Google ανακοίνωσε επίσημα μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στις εφαρμογές να αποθηκεύονται σε μικρότερη, αρχειοθετημένη μορφή στα τηλέφωνα των χρηστών, μειώνοντας το αποτύπωμα του αποθηκευτικού τους χώρου μέχρι να τις χρειαστούν. Ακούγεται ιδιαίτερα χρήσιμο για χρήστες με περιορισμένο ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών: