Πώς να καθαρίσετε τυχόν φραγμένη αποστράγγιση

Πώς να καθαρίσετε τυχόν φραγμένη αποστράγγιση

Πώς να καθαρίσετε τυχόν φραγμένη αποστράγγιση

Οπλισμένοι με τα σωστά εργαλεία και τεχνικές, μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τους βουλωμένους αγωγούς χωρίς να χρειάζεται να καλέσετε επαγγελματία υδραυλικό Αθήνα. Όλα τα υδραυλικά συστήματα αναπτύσσουν μπλοκαρίσματα – δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Θα σας δείξουμε πώς να καθαρίζετε τα επίμονα φραξίματα σε νεροχύτη κουζίνας, μπανιέρα, τουαλέτα και αποχέτευση δαπέδου.

Αυτές οι αποδεδειγμένες τεχνικές θα αποκολλήσουν σχεδόν οποιοδήποτε φράξιμο. Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε ένα φράξιμο μετά από μερικές προσπάθειες, βεβαιωθείτε ότι παραδέχεστε την ήττα και δώστε τη δουλειά σε υπηρεσία καθαρισμού αποχέτευσης ή εξουσιοδοτημένο υδραυλικό. Η άσκηση υπερβολικής δύναμης μπορεί να καταστρέψει μόνιμα έναν σωλήνα ή ένα εξάρτημα.

Πώς να ξεβουλώσετε μια τουαλέτα

Τούτου λεχθέντος, τα εξειδικευμένα υδραυλικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των φραγμών είναι προσιτά και είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού ή οικιακό κέντρο, μπορείτε ακόμη και να νοικιάσετε μερικά.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε έναν αγωγό

Το πρώτο εργαλείο που πρέπει να αναζητήσετε όταν προκύπτει πρόβλημα είναι ένα έμβολο. Ο φίλος αυτού του υδραυλικού καθαρίζει τα μπλοκαρίσματα από τις περισσότερες σωληνώσεις, όπως νεροχύτες, μπανιέρες και τουαλέτες. Κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού πρέπει να έχει ένα έμβολο στο σπίτι για ώρα ανάγκης.

Για να αποκολλήσετε το φράξιμο που βρίσκεται πιο μακριά από τον σωλήνα αποχέτευσης, χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι καλωδίου ή ένα φίδι υδραυλικού, ένα μακρύ, εύκαμπτο ατσάλινο καλώδιο που τυλίγεται γύρω από ένα καρούλι που είναι εφοδιασμένο με μανιβέλα χειρός. Τα τρυπάνια καλωδίων διατίθενται σε μήκη έως 100 μέτρα, αν και ένα μοντέλο 25 μέτρων θα αρκεί για τα περισσότερα οικιακά φράγματα.

Ένα τρυπάνι είναι ειδικά κατασκευασμένο για να ξεβουλώνει τουαλέτες. Είναι επίσης εξοπλισμένο με μανιβέλα χειρός, αλλά αντί για καρούλι, το καλώδιο περικλείεται σε άκαμπτο άξονα. Το άκρο του τρυπανιού κάμπτεται με ακριβή γωνία ώστε να χωράει στις σφιχτές καμπύλες μιας παγίδας τουαλέτας.

Για ένα πολύ μεγάλο μπλοκάρισμα ή μακριά από το προσάρτημα, νοικιάστε ένα τρυπάνι ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το μηχάνημα – βασικά ένα μεγάλο τρυπάνι καλωδίου που τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα – είναι πολύ αποτελεσματικό στην διάλυση σχεδόν κάθε φραγμού, ακόμη και μπερδεμένων ριζών δέντρων.

Πώς να αποσυνδέσετε ένα νεροχύτη – Αφαιρέστε την παγίδα και αποστραγγίστε τον σωλήνα

Τα περισσότερα ελαφρά φράγματα νεροχύτη μπορούν να καθαριστούν με ένα έμβολο.

 • Γεμίστε μερικώς το νεροχύτη με νερό και μετά ξεκινήστε να βυθίζετε.
 • Εργαστείτε έντονα το έμβολο πάνω και κάτω αρκετές φορές πριν το τραβήξετε γρήγορα από το άνοιγμα αποστράγγισης. Εάν πρόκειται για νεροχύτη κουζίνας με διπλό μπολ, βάλτε ένα βρεγμένο πανί σε ένα άνοιγμα αποστράγγισης ενώ βυθίζετε το άλλο. Αν πρόκειται για νιπτήρα, βάλτε το πανί στην οπή υπερχείλισης. Και στις δύο περιπτώσεις, το κουρέλι βοηθά στη μεταφορά της πίεσης απευθείας στο φράξιμο.
 • Εάν το βύσμα δεν λειτουργεί, πιάστε το τρυπάνι καλωδίου και πηγαίνετε στη δουλειά κάτω από το νεροχύτη.
 • Αφαιρέστε την παγίδα νεροχύτη με ένα κλειδί σωλήνα. Ο μεγάλος, σπειροειδής σύνδεσμος στις πλαστικές παγίδες PVC μπορεί συχνά να ξεβιδωθεί με το χέρι.
 • Αδειάστε το νερό από την παγίδα σε έναν κάδο και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι η παγίδα δεν είναι φραγμένη.

Διαλύστε το φράξιμο

 • Αφαιρέστε τον οριζόντιο βραχίονα παγίδας που προεξέχει από το στέλεχος στον τοίχο.
 • Τροφοδοτήστε το καλώδιο στο στέλεχος μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.
 • Τραβήξτε το καλώδιο 18 ιντσών και, στη συνέχεια, σφίξτε τη βίδα ασφάλισης.
 • Στρέψτε τη λαβή προς τα δεξιά και σπρώξτε προς τα εμπρός ταυτόχρονα για να οδηγήσετε το καλώδιο πιο μακριά στον σωλήνα.
 • Τραβήξτε άλλο καλώδιο 18 ιντσών και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να σπάσετε το μπλοκάρισμα.
 • Εάν το καλώδιο μπλοκάρει ή πιάσει κάτι, γυρίστε το στρόφαλο αριστερόστροφα και τραβήξτε το τρυπάνι πίσω.
 • Μόλις το καλώδιο είναι καθαρό, στρέψτε και σπρώξτε ξανά προς τα εμπρός.
 • Ανακτήστε το καλώδιο και αντικαταστήστε τον βραχίονα και την παγίδα. Ενεργοποιήστε τη βρύση ζεστού νερού για να δείτε εάν ο νεροχύτης αποστραγγίζεται σωστά. Εάν όχι, μην ανησυχείτε. Τα συντρίμμια από το μπλοκαρισμένο μπλοκάρισμα μερικές φορές καταλήγουν σε χαλαρό μπλοκάρισμα.
 • Γεμίστε μερικώς το νεροχύτη με ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το έμβολο για να καθαρίσετε τα συντρίμμια.
 • Ρίξτε περισσότερο ζεστό νερό.

Πώς να ξεβουλώσετε μπανιέρα – Αποκλεισμός πλάκας υπερχείλισης

Είναι σπάνιο να βουλώσει ξαφνικά η μπανιέρα. Ένα φράξιμο στην μπανιέρα συσσωρεύεται συνήθως για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, με την μπανιέρα να στραγγίζεται όλο και πιο αργά κάθε μέρα. Όλοι το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει.

Όπως και με έναν φραγμένο νεροχύτη, ξεκινήστε με το έμβολο

 • Κατ ‘αρχάς, ξεβιδώστε την οθόνη από την αποστράγγιση της μπανιέρας και χρησιμοποιήστε ένα λυγισμένο σύρμα για να καθαρίσετε τυχόν απορρίμματα μαλλιών και σαπουνιού.
 • Εάν υπάρχει αναδυόμενο αγωγό στη μπανιέρα, σηκώστε το μοχλό στην ανοιχτή θέση και, στη συνέχεια, πιάστε το πώμα και τραβήξτε το από την οπή αποστράγγισης.
 • Καθαρίστε τα από όλα τα μαλλιά και το σαπούνι. Αυτό θα φροντίζει συχνά τα πράγματα.
 • Εάν όχι, καλύψτε τις οπές στην κάτω πλευρά της πλάκας υπερχείλισης με ένα υγρό πανί και αρχίστε να βυθίζετε.
 • Εάν αυτό δεν καθαρίσει το φράξιμο, χρησιμοποιήστε το τρυπάνι καλωδίου.

Πρόσβαση στο μπλοκάρισμα μέσω της πλάκας υπερχείλισης

 • Αφαιρέστε την πλάκα υπερχείλισης από το άκρο του δοχείου. ο σύνδεσμος πώματος θα βγει μαζί του.
 • Τροφοδοσία περίπου 30 ιντσών καλώδιο κάτω από το σωλήνα υπερχείλισης.
 • Σπρώξτε προς τα εμπρός ενώ γυρίζετε το μανιβέλα του χεριού. Θα αισθανθείτε αντίσταση σχεδόν αμέσως, αλλά συνεχίζετε να στρέφετε το τρυπάνι έως ότου το καλώδιο περάσει μέχρι το P-trap που βρίσκεται κάτω από την μπανιέρα.
 • Ανακτήστε το καλώδιο και, στη συνέχεια, εκτελέστε αρκετά γαλόνια ζεστού νερού κάτω από την αποχέτευση.
 • Τέλος, αντικαταστήστε την πλάκα υπερχείλισης και την οθόνη ή το αναδυόμενο αγωγό.

Πώς να ελευθερώσετε ένα μπλοκάρισμα τουαλέτας – Χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι υδραυλικού

Τα μπλοκαρίσματα τουαλέτας εμφανίζονται σχεδόν πάντα στην κορυφή της σφιχτής παγίδας, που είναι μέρος της λεκάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα έμβολο μπορεί να παρέχει αρκετή ισχύ για να καθαρίσει τον δρόμο, αλλά πιο συχνά από αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι υδραυλικού στην Αθήνα.

 • Τοποθετήστε το άκρο του τρυπανιού στο μπολ με το λυγισμένο άκρο του προς τα πάνω – περιστρέψτε το αρκετές φορές.
 • Κρατήστε σταθερά τον άξονα του εργαλείου καθώς το γυρίζετε και πιέστε προς τα κάτω τη λαβή. Θα νιώσετε ότι το καλώδιο στρίβει προς τα πάνω και μέσα από την παγίδα.
 • Συνεχίστε την εκκίνηση μέχρι να διαθέσετε ολόκληρο το καλώδιο — περίπου 3 πόδια. Ανακτήστε το καλώδιο στρίβοντας το και τραβώντας ταυτόχρονα.
 • Ξεπλύνετε την τουαλέτα για να καθαρίσετε το σωλήνα αποχέτευσης. Εάν εξακολουθεί να είναι λίγο αργή, τρέξτε το τρυπάνι μέσω της παγίδας δύο φορές περισσότερο: μία φορά στην αριστερή πλευρά της παγίδας και, στη συνέχεια, ξανά προς τα δεξιά. Αυτή η τριπλή επίθεση θα καθαρίσει οποιοδήποτε θέμα προσκολλάται στις πλευρές της παγίδας.

Πώς να καθαρίσετε μια αποχέτευση δαπέδου – Χαλαρώστε τα βύσματα ορείχαλκου

Σε πολλά υπόγεια, γκαράζ και μπάνια υπάρχουν αποχετεύσεις δαπέδου που μεταφέρουν τα λύματα από κεντρικά κλιματιστικά, πλυντήρια, θερμοσίφωνες και χιονισμένα αυτοκίνητα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι παροχετεύσεις συλλέγουν μεγάλες ποσότητες σαπουνιού, χνούδι πλυντηρίου, άμμο και γλοιώδη βακτήρια που κρυσταλλώνουν μέσα στον μακρύ σωλήνα αποχέτευσης. Για να ξεπεράσετε αυτά τα σκληρά μπλοκαρίσματα, θα χρειαστείτε ένα γαλλικό κλειδί (κάβουρα) που καθαρίζει το φράξιμο ενός κοχλία ηλεκτρικής ισχύος.

 • Νοικιάστε ένα τρυπάνι ισχύος με καλώδιο τουλάχιστον 50 μέτρα. Ξεκινήστε αφαιρώντας το φίλτρο που καλύπτει την οπή αποστράγγισης.
 • Στη συνέχεια, αναζητήστε ένα βύσμα καθαρισμού στο πλάι της λεκάνης αποστράγγισης.
 • Αφαιρέστε το βύσμα με ένα κλειδί. Αυτό σας επιτρέπει να παρακάμψετε την παγίδα και να τροφοδοτήσετε το καλώδιο απευθείας από το σωλήνα.
 • Εάν η αποχέτευση δεν διαθέτει βύσμα καθαρισμού, θα πρέπει να αφαιρέσετε το καλώδιο μέσω της παγίδας. Αυτή είναι μια κάπως πιο δύσκολη προσέγγιση.

Χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι ηλεκτρικό

Συνδέστε το τρυπάνι ηλεκτρικό και τοποθετήστε το κοντά στην αποχέτευση. Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με διακόπτη ποδοδιακόπτη, αφήνοντας και τα δύο σας χέρια ελεύθερα να καθοδηγήσουν το καλώδιο.

 1. Τροφοδοτήστε αρκετά μέτρα καλωδίου κάτω από το σωλήνα αποχέτευσης. Ρυθμίστε τον κινητήρα για περιστροφή δεξιόστροφα και, στη συνέχεια, πατήστε τον διακόπτη για να ξεκινήσει η περιστροφή του καλωδίου.
 2. Σπρώξτε το καλώδιο μέσα στο σωλήνα μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση ή να ακούσετε τον κινητήρα να αρχίζει να κλείνει.
 3. Σταματήστε τον κινητήρα, αντιστρέψτε την περιστροφή και βγάλτε πίσω μερικά πόδια καλωδίου.
 4. Επιστρέψτε στην περιστροφή δεξιόστροφα και τροφοδοτήστε το καλώδιο πιο μακριά από το σωλήνα. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία εμπρός και πίσω μέχρι να απομακρυνθεί το φράξιμο.
 5. Ανακτήστε το καλώδιο και ξεπλύνετε τον σωλήνα αποχέτευσης ρίχνοντας αρκετούς κουβάδες ζεστού νερού κάτω. Εάν το νερό αποστραγγίζεται ακόμα αργά, αφήστε περίπου 2 μέτρα του καλωδίου κατευθείαν κάτω από την παγίδα.
 6. Πριν αντικαταστήσετε το φις καθαρισμού, τυλίξτε την ταινία γύρω από τα σπειρώματα της. Αυτό θα διευκολύνει το ξεβίδωμα του βύσματος στο μέλλον. Προσοχή: Η αποτυχία αντικατάστασης του φις καθαρισμού θα επιτρέψει την εισβολή επικίνδυνων αερίων αποχέτευσης στο σπίτι.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης για υδραυλικούς Αθήνα: